zondag 4 september 2011

top 10 #5: Hoe overleef ik mijn laatste schooljaar?

  1. Maak aan het begin van het jaar goede voornemens, zoals beter opletten in de les, en probeer je daar ook werkelijk aan te houden. Hoe meer je opvangt in de les, hoe minder je hoeft te leren voor een proefwerk / examen.
  2. Ga bij vakken waarmee je moeite hebt niet naast iemand zitten waarvan je weet dat diegene veel praat. Dit voorkomt dat je teveel wordt afgeleid, en zo kan je bij de les blijven. 
  3. Probeer je huiswerk te maken, vooral bij vakken waarmee je moeite hebt. Je komt in tijdnood als je teveel achter loopt en bovendien haal je lagere cijfers als je te weinig geoefend hebt. 
  4. Maak een planning voor examenweken. Dit zorgt ervoor dat je alles netjes op een rijtje hebt staan zodat het voor jezelf overzichtelijk is wat je moet doen. Ook studeer je efficiënter zodat je hogere punten haalt.
  5. Doe extra werk voor je examens, vooral bij vakken waarvan je weet dat je het nodig hebt. Oefen oude examens zodat je weet hoe dat in z'n werk gaat.
  6. Hou het doel voor ogen, het halen van je centraal examen en de vervolgstudie die je gaat doen. Je hebt nu vakken die nutteloos zijn voor je vervolgstudie, maar toch zal je de examens moeten halen. 
  7. Zorg ervoor dat je je niet teveel laat opfokken door leraren die het continu over je centraal examens hebben. Als je op tijd begint en je doet goed je best, is er niks aan de hand. 
  8. Als je gaat leren voor je examens, zorg voor een rustige leeromgeving. Dus geen keiharde muziek waarvan je de tekst kent, want dan ga je het ritme meetikken en de tekst meezingen, waardoor je je niet meer concentreert op het leren. Haal rode voorwerpen weg, want het is bewezen dat die je concentratievermogen verslechteren.
  9. Zorg ervoor dat je duidelijke aantekeningen maakt in de lessen. Probeer voor een keer je schrift netjes te laten, zodat het makkelijker te lezen en te leren valt. Gebruik kleurtjes om belangrijke dingen te markeren en te onderstrepen.
  10. Maar vooral, geniet van je laatste schooljaar. Maak tijd vrij voor jezelf en je vrienden en ga leuke dingen doen. Continu met school bezig zijn heeft geen zin.

x Milou & Diede

Geen opmerkingen:

Een reactie posten